Crypto

BITCOIN EN CO

Bitcoin is een digitale valuta die decentraal wordt beheerd. Dit betekent: geen overheid, geen bank garandeert Bitcoin en de transacties zijn van persoon tot persoon (P2P). Alleen het vertrouwen van marktpartijen bepaalt de waarde. Maar hoe werkt Bitcoin en is het de moeite waard om in Bitcoin te investeren?

Bitcoin is de bekendste en grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie (aantal Bitcoin x waarde van Bitcoin). Net als alle andere bekende digitale valuta is Bitcoin gebaseerd op de nieuwe blockchain-technologie. Het maakt het mogelijk dat in theorie iedereen Bitcoin kan minen (Bitcoin mining). Om bitcoins te krijgen, moet een ingewikkeld wiskundig probleem worden opgelost. De eerste die dit doet, ontvangt bitcoins als beloning. Ondertussen is mijnbouw zo rekenintensief geworden dat bitcoins niet langer winstgevend kunnen worden geproduceerd door particuliere investeerders. Bitcoin-handelsplatforms wisselen euro’s of dollars in voor Bitcoin.

Net als bij goud is het aantal bitcoins beperkt. Een cryptovaluta als Bitcoin is niet erg geschikt als betaalmiddel, omdat de waarde ervan sterk fluctueert. Digitale munten zijn ook speculatief als investering of actief.

Hoe wordt een Bitcoin gemaakt?

Mijnwerkers ontginnen nieuwe bitcoins door cryptografische taken op te lossen. Er worden extra blokken aan de blokketen toegevoegd. (Vandaar de naam blockchaintechnologie). De eerste miner die dit doet, ontvangt Bitcoin als beloning. De productie van blokken is echter zeer complex en duurt steeds langer. Bovendien is het energieverbruik hoog om de valuta veiliger te maken. Geschat wordt dat prospectie en financiële transacties binnenkort meer energie zullen verbruiken dan Italië. De hoeveelheid Bitcoin is beperkt tot 21 miljoen. De technologie zorgt ervoor dat er steeds minder Bitcoins per rekentaak kunnen worden geproduceerd. De beloning voor het minen van Bitcoins wordt ongeveer elke 4 jaar gehalveerd. De laatste bitcoins worden rond het jaar 2140 gedolven.

Het Bitcoin-betalingssysteem is uitgevonden door Satoshi Nakamoto, die onder een pseudoniem verschijnt. Hiervoor is in januari 2009 een open source referentiesoftware gepubliceerd. U kunt dus op elk moment de code zien en zelf beslissen of u de technologie vertrouwt. Dit kan natuurlijk alleen met de kennis van IT-experts. Waar moet ik op letten bij het kopen van Bitcoin? De transactiekosten kunnen variëren. Let er op

  • Aan- en verkoopkosten
  • Kosten voor storting, opname of retentie
  • Netwerkvergoeding (afhankelijk van transactieprioritering)

Ook kun je – zonder internetverbinding – een digitale portemonnee met je openen om de private key van je Bitcoins te bewaren (cold storage). Het hebben van slechts één account is te onveilig omdat ze vaak worden aangevallen door hackers. De digitale munten zelf zitten niet in je portemonnee, ze zitten in de blockchain. U kunt echter de privésleutel in uw portemonnee gebruiken om transacties met andere mensen te autoriseren.

Hoe werkt Bitcoin-handel?

Er zijn tal van handelsplatformen voor het verhandelen van Bitcoin. We raden iemand aan die al gevestigd is: dat wil zeggen, al heel lang bestaat en veel klanten heeft die vaak kopen en verkopen.

op diverse sites kun je de Cryptocurrency live koers bekijken, en zo de winst of het verlies van jouw coins bekijken.