Stofzuiger

De elektriciteitskosten van stofzuigers

Als je een uur werkt met een stofzuiger waarvan de motor een vermogen heeft van 900 watt, dan verbruik je 0,9 kilowattuur (kWh). Een lokale elektriciteitsleverancier bij mij in Hannover rekent 27,43 cent per kWh in een standaardtarief met een laag basistarief en groene stroom.

Een uur stofzuigen met de 900 watt stofzuiger kost dan 24,69 cent, met een 600 watt stofzuiger slechts 16,46 cent. Als je 50 keer per jaar een uur stofzuigt, krijg je 12,34 euro of 8,23 euro. Zo is het verbruik voor het vorige energielabel berekend. Financieel maakt het niet veel uit of je met 600 watt of 900 watt zuigt. Het milieu zal je sowieso dankbaar zijn als je minder energie verbruikt.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen?

De verordening in het kader van de Ecodesign-richtlijn voor stofzuigers regelt nog meer: ​​vanaf 2017 moeten er ook nieuwe grenswaarden voor stofemissie, stofopname en minimale duurzaamheid van de motoren gelden. De apparaten mochten maximaal 80 decibel zijn.

Energie en batterijen.

Veel stofzuigers zijn zelfs luidruchtig en bereiken 70 tot 80 decibel na het wijzigen van deze regel. Maar er zijn ook modellen onder de 65 decibel. Het verschil is niet bepaald klein, want 10 decibel meer wordt vaak als het dubbele van het volume ervaren. Snoerloze stofzuigers en dweilstofzuigers Alles tot nu toe gerelateerd aan stofzuigers met filterzakken. Bij draadloze stofzuigers daarentegen, d.w.z. stofzuigers zonder kabels, is het wattage niet beperkt. De fabrikanten vermelden het meestal niet, omdat het meestal ver onder dat van de cilinderstofzuiger achter te trekken is.

U kunt het berekenen uit de gegevens over batterij en looptijd. Maar ook hier is de beslissende factor hoe goed de zuigkracht uiteindelijk is. Daarom hebben we een aantal draadloze stofzuigers voor je getest. In onze Beste stofzuiger 5top kunt u bekijken welke volgens ons het beste zijn.

Conclusie: Een beetje watt kan toch goed stofzuigen

Kijk bij het kopen van een stofzuiger naar het wattage om het energieverbruik te kunnen inschatten. Je helpt het milieu. Maar arm wordt je niet, stofzuigen kost niet veel. Het wattage zegt echter niets over de daadwerkelijke zuigkracht. Om ze te kunnen beoordelen, moet je naar tests kijken – bij voorkeur uit betrouwbare bronnen.