Stempel

Fotostempels met je gezichten

Verzegel je liefde met een uniek zegel met jouw gelijkenis Toen de huwelijksfotograaf Juliane Kaeppel mij vroeg of ze een fotoserie van geselecteerde producten van mij voor haar blog mocht maken, zei ik natuurlijk meteen ja. Je foto’s zijn gewoon magisch. Lange tijd wilde ik jullie kennis laten maken met mijn zogenaamde fotozegels. In tegenstelling tot de rubberen stempels wordt uw portret in metaal gegraveerd, zodat u met dit zegel (ook wel zegel of seal petschaft genoemd) uw zegelafdruk in zegellak of zegellak kunt drukken en zo uw uitnodigingen kunt verzegelen, voor voorbeeld. In de natuur zien de zeehonden er altijd helemaal chic en stijlvol uit. Maar het kwam gewoon niet over in mijn foto’s – dus ik heb deze blogpost lange tijd vermeden. Dus ik ben des te blijer met de geweldige foto’s die Juliane eindelijk voor me heeft gemaakt. Iedereen die wel eens met zeehonden heeft gewerkt, weet dat het in het begin niet zo eenvoudig is om mooie zeehondenafdrukken te maken. Maar maak je geen zorgen, er is nog geen meester uit de lucht gevallen en met een paar tips en tricks en een beetje oefening kun je ook geweldige indrukken opdoen.

Zegellak

Eerst moet je duidelijk zijn of je liever zegellak of zegellak gebruikt voor het sealen. In tegenstelling tot zegellak bevat zegelwas een hoog gehalte aan was, bijvoorbeeld bijenwas. Een zegel van zegellak is daardoor zacht en flexibel. Eenmaal volledig uitgehard, kan het nog steeds worden gebogen en niet gemakkelijk worden gebroken. Zegelwas daarentegen is hard en broos en kan gemakkelijk worden gebroken. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan zegellak, omdat dit beter geschikt is voor verzending en de zegelafdruk heel blijft na het openen van de brief etc. en niet verbroken hoeft te worden. Zegelwas is verkrijgbaar in sticks met en zonder pit en in korrels. Zegellak is verkrijgbaar als sticks met lont en als waxstick voor gebruik in het sealpistool. Bij beide varianten is er een enorme keuze aan kleuren en kunt u de kleur aanpassen aan uw huwelijksmotto. Naast klassiek rood is er zelfs goud en zilver.

Hoeveel zegellak is nodig?

Vuistregel: voor een zeehond met een diameter van 2,5 cm kunt u met 100 g ca. 60 – 80 zeehonden maken. Vooral beginners zouden wat meer moeten plannen, zoals ik al zei, er is nog geen meester uit de hemel gevallen.

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende manieren om zegels te maken – zie hieronder. Als je geen ervaring hebt met zeehonden, raad ik je aan om je eerste pogingen op bakpapier te doen. Hier kunnen de afgewerkte zegels achteraf eenvoudig worden verwijderd en kunt u de zegels met een beetje lijm, dubbelzijdig plakband of lijmstippen plakken, bijvoorbeeld op uw huwelijksuitnodigingen. Niet-geslaagde afdichtingen kunnen dan weer worden omgesmolten, bijvoorbeeld met een lepel boven een vlam, en opnieuw worden gebruikt. Gebruik hiervoor het beste een alcoholbrander of een staafaansteker. In tegenstelling tot een kaars is hier geen roetvorming.

Het metalen oppervlak van de afdichting moet altijd absoluut schoon en koud zijn voordat u deze in de zachte was/lak drukt. Mocht het metaal heet worden en je wilt doorgaan met sealen, dan is het raadzaam om het tussendoor af te koelen. Maar zorg ervoor dat de ondergrond droog blijft. Trek de sealant niet direct na het sealen uit de zachte was/lak, maar wacht ca. 5-10 seconden, anders bestaat het risico dat de was/lak aan de gravure gaat kleven. Mocht je nog steeds problemen hebben en de verzegeling plakt steeds weer aan de was / lak, dan kan het helpen om iets op de verzegeling te ademen of deze in te smeren met wat bakolie. Dit maakt het makkelijker om het er weer uit te trekken. Als er wat was of lak aan de verzegeling blijft kleven, kun je de koperen basis eenvoudig schoonmaken met nagellakremover en een houten tandenstoker.

Zegellak sticks met lont

Zegellak of zegellak sticks met lont zijn zeer eenvoudig in gebruik. Het voordeel hiervan is dat er geen externe warmtebron nodig is. Steek het stokje eenvoudig bij de pit aan en druppel vanuit het midden in cirkelvormige bewegingen op het papier. Druk vervolgens de metalen verzegeling ca. 5-10 seconden in de was en til deze voorzichtig weer op. Laat de seal afkoelen – klaar! Overigens kan het handig zijn als je vooraf het formaat van het zegel op het papier tekent. Dan heb je een grove oriëntatie en kun je makkelijker inschatten hoeveel wax je nodig hebt. Druppel eenvoudig zoveel was op totdat het gebied van de verzegeling is gevuld. Omdat de was direct op de lont wordt aangestoken, kan er roet in de afdichting verschijnen. Omdat de as van de lont zich vermengt met de was. Dit geeft naar mijn mening het zegel een nostalgische uitstraling. Als u de roetsluier wilt verminderen, kunt u dit minimaliseren door de zegellakstaaf gelijkmatig te draaien en te cirkelen terwijl deze erop druppelt. Op deze manier wordt het roet gelijkmatiger in de was verdeeld en valt het soms niet meer op.

Zegellak sticks zonder lont

Sealen met zegellakstaven zonder lont werkt in principe hetzelfde als met lont, alleen is hier een externe warmtebron nodig. U kunt de zegellakstaaf opwarmen boven een vlam, bijvoorbeeld een kaars. Als u echter geen roetsluiers wenst, kunt u het beste een aansteker of spiritusbrander gebruiken. Om op te warmen het zegellakstaafje iets boven de vlam houden en constant draaien om te voorkomen dat het voortijdig afdruipt. Veeg vervolgens de punt af en toe met de verwarmde zegellak op het papier. Herhaal dit zo vaak als nodig is totdat een gebied ter grootte van de diameter van de afdichting is bereikt. Druk de verzegeling in de zachte zegellak en wacht 5-10 seconden – klaar.

Heat seal wax in een smeltkroes

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om zegellakgranulaat en gebroken zegellaksticks in een smeltkroes te smelten. Kleinere hoeveelheden zeehonden kunnen boven een vlam worden gesmolten met bijvoorbeeld een thee of eetlepel. Het is het beste om een ​​lepel met een houten handvat te gebruiken of om het handvat van de lepel te wikkelen met een doek, anders wordt het heet. Voor grotere hoeveelheden is het aan te raden om een ​​kleine pan of een gecoate pan op het fornuis te gebruiken – maar wees voorzichtig, gebruik niet de kom die je hebt gebruikt om daarna voedsel te bereiden. Je moet er ook voor zorgen dat de temperatuur niet boven de 90 ° C komt, zodat er geen luchtbellen ontstaan ​​en de kleur van de verf verandert. Daarna met een geschikte lepel de gewenste hoeveelheid gesmolten zegelwas verwijderen en voorzichtig op het te sealen gebied gieten, even wachten en dan zoals gebruikelijk de metalen afdichting aandrukken.

Sealpistool – voor grotere hoeveelheden

Bij grotere aantallen is sealen met een sealpistool en waxsticks ook een optie. Het aanbrengen met het sealpistool is zeer eenvoudig en ook geschikt voor kinderen (onder begeleiding), aangezien er geen open vuur is. Hier wordt de was direct in het hete lijmpistool vloeibaar gemaakt en vervolgens wordt de gewenste hoeveelheid op het papier gedruppeld. Als je verschillende kleuren wilt verwerken met een sealpistool, gebruik dan zogenaamde cleaner sticks ertussen of gebruik een nieuw sealpistool. Anders kan er een mix van kleuren zijn. Verfijn de afdruk van het zegel Als je wilt, kun je het zegel nog verder verfijnen. Met behulp van een goud- of zilverkleurige sealpad of sealstift kunt u de contrasten van de seal nog extra benadrukken. Bij het sealkussen wordt de metalen afdichting eerst in het sealkussen en vervolgens in de zachte afdichtingswas (of lak) geperst. Het afgewerkte zegel heeft dan een gouden of zilveren achtergrond. De gravure met uw portret of uw monogram verschijnt in de kleur van de zegellak. Met een sealpen kunt u ook eenvoudig de voltooide seal inkleuren en zo uw portretfoto nog meer accentueren.