Smartwatch

Heeft een smartwatch zin?

Smartwatches zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, maar hoe nuttig is zo’n smartwatch? In dit bericht ga ik tot op de bodem uit en geef ik je 10 goede redenen die spreken voor een smartwatch. In de smartwatches top 5 staan eigenlijk alleen maar modellen die het onderstaande aankunnen.

Betere gezondheid – gezondheid volgen met de smartwatch

Een van de grootste voordelen van smartwatches is het volgen van de gezondheid. Omdat je vrijwel altijd een smartwatch om je pols draagt, is deze perfect om verschillende aspecten van onze gezondheid in de gaten te houden. De smartwatch heeft hier absoluut een enorm potentieel dat hem onderscheidt van andere slimme apparaten zoals smartphones of tablets.

Maar hoe werkt gezondheidsmonitoring precies met een smartwatch?

Simpel gezegd, de smartwatches zijn uitgerust met tal van verschillende sensoren die elk je bewegingen kunnen registreren en zelfs je bloedstroom en hartritme kunnen registreren. Met behulp van complexe algoritmen kunnen de slimme horloges deze gegevens gebruiken om verschillende aspecten van uw gezondheid te monitoren. Ook al is hier nog veel ontwikkelingspotentieel, smartwatches kunnen vandaag al veel doen. Ze kunnen onder andere…

  • bloeddruk meten
  • volg de cyclus
  • Bepaal je stressniveau
  • meet de hartslag
  • registreer het hartritme
  • Bloedzuurstofverzadiging

Zoals je ziet, kunnen smartwatches al veel aspecten van onze gezondheid monitoren. Het mooie is dat ze je niet alleen de verschillende data laten zien, maar ook evalueren. Zo zijn er al meerdere gevallen bekend van mensen die door hun smartwatch werden gewaarschuwd voor een dreigend beroerte of hartinfarct en zo tijdig een arts konden raadplegen. Een andere praktische functie van sommige smartwatches is het bijhouden van stress. De smartwatch meet hoe gestrest je bent gedurende de dag, als je stressniveau te hoog is, waarschuwt hij je en biedt hij je aan om te ontspannen met geleide ademhalingsoefeningen. Een veel eenvoudigere en toch zeer effectieve methode die een smartwatch kan gebruiken om uw gezondheid te verbeteren, zijn regelmatige herinneringen om te sporten of iets te drinken.

Fitter en sportiever – sport volgen met de smartwatch

Als je sportiever wilt worden en je conditie wilt verbeteren, is een smartwatch een handige metgezel. Smartwatches zijn uitgerust met tal van functies die je niet alleen helpen om effectiever te trainen, maar ook om de nodige motivatie te vinden. Met een stappenteller en regelmatige hartslagmeting kunnen smartwatches uw dagelijkse activiteit nauwkeurig volgen. Het bijhouden van activiteiten gaat al lang verder dan alleen het tellen van stappen. Moderne smartwatches gebruiken je hartslag om elke actieve minuut bij te houden en berekenen precies hoeveel calorieën je hebt verbrand. Zo heb je altijd een duidelijk beeld van hoe actief je bent. De gegeven activiteitsdoelen geven je ook extra motivatie en hebben altijd een specifiek doel voor ogen. Dit maakt het veel gemakkelijker om de trap te nemen in plaats van de lift te nemen of de fiets te verkiezen boven de auto. Dankzij talrijke sportprofielen is het ook mogelijk om uw sportactiviteiten nauwkeurig vast te leggen en te evalueren met de smartwatch. Dankzij GPS, hartslag en VO2max-meting kunnen veel gegevens worden geëvalueerd die kunnen helpen om de training nog efficiënter te maken. Daarnaast is het vastleggen van je sportactiviteiten een goede manier om je voortgang te meten en zo jezelf steeds weer te motiveren.

Altijd en overal muziek – de muziekfunctie van smartwatches

Smartwatches kunnen ook worden gebruikt om naar muziek te luisteren. Enerzijds kunnen ze dienen als praktische afstandsbediening voor het afspelen van muziek. Zo bedien je eenvoudig de muziek op je smartphone of andere apparaten vanaf je pols en kun je nummers overslaan of pauzeren. Aan de andere kant kunnen smartwatches ook worden gebruikt als afspeelapparaat voor muziek, podcasts en luisterboeken. Muziek kan worden gestreamd via Spotify en Co. of direct op de smartwatch worden opgeslagen. Zo heb je altijd je favoriete nummers bij je. De muziekfunctie van smartwatches is vooral praktisch bij sport of andere activiteiten waarbij je niet per se je mobiele telefoon mee wilt nemen. Zo kun je tijdens het hardlopen de vervelende mobiele telefoon thuislaten en alleen met je horloge naar muziek luisteren.

Blijf altijd op de hoogte met slimme meldingen

Een ander groot voordeel van smartwatches zijn de smartnotifications, oftewel de oproepen en notificaties van de mobiele telefoon die op de smartwatch worden weergegeven. Dankzij deze praktische functie hoef je je mobiele telefoon niet steeds uit je zak te halen, maar check je eenvoudig vanaf je pols wie er schrijft of belt. Dit is vooral handig bij vergaderingen, school of andere situaties waarin u uw mobiele telefoon niet kunt gebruiken. Een snelle blik op uw pols is veel discreter dan constant naar uw mobiele telefoon te kijken. Een ander groot voordeel van slimme notificaties is dat de Smarwatch je waarschuwt voor berichten en oproepen met een lichte trilling die door anderen nauwelijks wordt opgemerkt. Zo hoef je niemand meer lastig te vallen met het luide rinkelen of trillen van je mobiele telefoon.

Bellen en sms’en om de pols

Moderne smartwatches kunnen niet alleen berichten en oproepen weergeven, maar bieden ook de mogelijkheid deze direct met het horloge te beantwoorden. Door middel van een geïntegreerde microfoon en luidspreker is het eenvoudig om met een smartwatch te bellen. Als de mobiele telefoon niet binnen bereik is, kun je ook oproepen beantwoorden met je horloge. Het beantwoorden van e-mail en sms-berichten met de smartwatch is iets moeilijker. Zelfs als sommige horloges kleine toetsenborden op het display van het horloge bieden, is typen op de kleine horloges meestal erg omslachtig en onhandig. Daarom bieden veel smartwatches kant-en-klare korte berichten aan die je dan alleen nog hoeft te selecteren. Een andere mogelijkheid is om de berichten met de stem te dicteren. Dit werkt erg goed en is naar mijn mening de beste manier om sms’jes te versturen met een smartwatch. Terwijl de meeste smartwatches afhankelijk zijn van de verbinding met een smartphone voor bellen en sms’en, zijn er ook speciale smartwatches met een simkaart die volledig onafhankelijk van de smartphone gebruikt kunnen worden voor bellen, sms’en en internetten.