Babykamer

Leuke meubels voor de jongste huisgenoot

De babykamer als hotspot in het ouderlijk huis

De babykamer als hotspot in het ouderlijDe eerste babykamer inrichten is geweldig, maar het kan ook behoorlijk vermoeiend zijn. Doordat de lijst voor de eerste uitrusting lang is, is het aanbod aan meubelen voor de babykamer enorm en zijn de prijsverschillen soms enorm. Maar maak je geen zorgen: je hoeft niet alles in één keer te kopen. Begin gerust met een beetje basisuitrusting voor de babykamer. Allereerst zijn een knus bed en een kleedruimte met een warmtelamp de belangrijkste dingen. Of je de babykamer nu liever stijlvol of nostalgisch inricht – in onze fotoshow presenteren we enkele bijzonder mooie babykamermeubels en originele decoratie-ideeën voor de babykamer:

Waar moet je op letten bij het inrichten van de babykamer

Let er bij het kopen van meubelen voor de complete babykamer op dat de meubelen getest zijn op schadelijke stoffen en robuust zijn. Het is beter om wat meer uit te geven aan meubels die meegroeien met het kind – zo kan de babykamer later een kinderkamer worden zonder dat je je rekening hoeft te plunderen voor nieuwe meubels. Trouwens, kleurpsychologen raden heldere, niet te sterke kleuren aan voor de babykamer. Een warm, vrolijk geel bijvoorbeeld werkt stimulerend, terwijl groene tinten juist een rustgevend effect zouden moeten hebben in de babykamer.

Welk babybedje moet het zijn?

Welk babybedje willen we? Het is niet zo eenvoudig om het juiste model te vinden voor de eerste maanden van baby’s. Moet hij naast mama en papa slapen of moet hij al een eigen bedje hebben? Kleine kleurentheorie De baby moet een eigen kamer hebben. Misschien weet je al of het een jongen of een meisje wordt en wil je graag een babykamer in klassieke kleuren zoals roze of lichtblauw. Of droom je van weelderig rood of zonnig geel? Bij het kiezen van de kleur kun je al je creatieve ideeën uitvoeren, maar bij het bepalen van het type kleur moet je op een paar dingen letten om het beestje niet vanaf het begin met schadelijke stoffen te belasten.

Verven met synthetische en chemische toevoegingen verdampen de verontreinigende stoffen snel en krachtig. Als je deze kleuren gebruikt en een week lang vijf keer per dag afwisselt tussen verwarmen en ventileren, is de vervuiling minimaal. Natuurlijke kleuren daarentegen verdampen slechts langzaam en blijven dus maanden in de lucht hangen. De gezondheidseffecten zijn nog onvoldoende onderzocht. Maar één ding is zeker: bij mensen met een allergie kunnen ze de slijmvliezen irriteren en een allergische reactie veroorzaken.

Heeft u niet alleen een nieuwe verflaag nodig, maar ook meteen een andere omgeving? Om ervoor te zorgen dat de baby ook hier niet wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen, moet u houtsnippers of papierbehang gebruiken. Ze verdampen snel en dragen bij aan de uitwisseling van vocht en voorkomen zo schimmelvorming. Aan de andere kant moet je plastic behang vermijden. Het afwasbare oppervlak van PVC lijkt op het eerste gezicht een belangrijk voordeel voor jonge kinderen. Maar PVC bevat weekmakers, die gevaarlijke bijwerkingen hebben: weekmakers verstoren de hormonale balans – vooral bij kinderen. Als je niet zonder afwasbare muren wilt, kun je het beste stoffen behang gebruiken. Sommige hiervan kunnen worden afgewassen en zijn daarom veel veiliger dan met weekmakers verontreinigd plastic behang. Mensen met een allergie moeten dit echter niet doen, omdat het stoffen behang stof bindt.

De eerste vloer waar aanstaande ouders meestal aan denken, is tapijt. De kleine zit niet op de koude vloer, de stof is meer geluiddempend en creëert een zachte, gezellige omgeving. Tapijten moeten echter regelmatig grondig worden gereinigd, zodat er geen ziektekiemen kunnen neerslaan. Ze zijn niet wasbaar, wat een groot nadeel is. Laminaat of parket kan met een vochtige doek worden afgenomen, waardoor de vloer hygiënisch schoon blijft. Kleinere tapijten kunnen in de kamer worden verdeeld om een ​​gezellige, warme sfeer te creëren. Deze moeten echter antislip zijn. Voor PVC-vloeren geldt hetzelfde als voor PVC aan de muur: blijf uit de buurt van plastic in de kinderkamer. PVC bevat weekmakers die de vloerbedekking elastisch houden. Deze weekmakers kunnen zelfs kankerverwekkend zijn vanwege hun hormoonachtige effecten.