Tuinmeubelen

Onderhoud tuinmeubelen

De temperaturen gaan omhoog en de zon komt steeds vaker tevoorschijn. Precies het juiste moment om het terras of balkon weer in vorm te brengen. Wij hebben tips voor je op een rij gezet om je tuinmeubelen goed te onderhouden en er zo lang mogelijk van te genieten. Het soort onderhoud hangt vooral af van het materiaal van je tuinmeubelen. Afhankelijk van of je tuintafel of tuinlounge van kunststof, hout, aluminium of metaal is, zijn er ook verschillende onderhoudsinstructies. Hieronder vindt u onderhoudstips zodat gebruikssporen zo klein mogelijk blijven, schade tot een minimum wordt beperkt en de levensduur van uw tuinmeubelen wordt verlengd.

Onderhoud houten tuinmeubelen

Het weer heeft vooral invloed op houten tuinmeubelen. Zonlicht vervaagt de kleur en ook vuildeeltjes veroorzaken gebruikssporen en vergrijzing van het oppervlak. Wel kunt u uw houten meubelen op het balkon of terras een nieuwe glans geven door middel van diverse onderhoudsmaatregelen. U moet uw houten meubelen ongeveer twee tot drie keer per jaar oliën en reinigen. De start van het tuinseizoen is hier bijvoorbeeld het meest geschikt voor. Voordat u het meubel gaat schilderen, moet u het grondig reinigen. Hiervoor raden we gewoon water en neutrale zeep aan. Als je houten tuintafel erg “grijs” is, is het aan te raden om deze eerst op te schuren tot het “gezonde”, schone hout voordat je hem gaat verzorgen. De verzorgingsoliën pas aanbrengen als het hout droog en stof- en vetvrij is. Welke olie het beste is voor onderhoud kunt u bijvoorbeeld bij uw dealer navragen. Er zijn speciale oliën die precies zijn afgestemd op de houtsoort in kwestie, maar ook universele oliën die je kunt gebruiken. Het is het beste om advies te krijgen bij het kopen. Nadat het meubel weer schoon en droog is, kun je aan de slag met de borstel en je houten tuinmeubel insmeren met de onderhoudsolie.

Kunststof tuinmeubelen

Je hebt geluk: kunststof tuin- of balkonmeubels zijn heel gemakkelijk te onderhouden. Je kunt ze eenvoudig afspuiten met de tuinslang of schoonmaken met een doekje. Met plastic gaas kan voor sommige gebieden ook een tandenborstel worden aanbevolen. De kunststof meubelen drogen ook na een korte regenbui zeer snel en zijn daardoor echt weerbestendig. Te veel direct zonlicht kan het plastic echter na verloop van tijd broos en dof maken. Het is daarom aan te raden de meubels op een schaduwrijke plek te plaatsen. U kunt de stoelen ook beschermen met passende hoezen en bekleding. Er zijn beschermhoezen voor stoelen, tafels, maar ook voor complete zitgroepen en buitenlounges, waarmee u in de winter de meubels kunt beschermen tegen weersinvloeden. Opbergen is nog beter.

Tuinmeubelen van aluminium

Tuinmeubelen van aluminium zijn bovendien zeer onderhoudsvriendelijk en snel schoon te maken. We raden ook aan om af te vegen met een vochtige doek of te douchen met een tuinslang. Vermijd schurende reinigingsmiddelen of ruwe sponzen, omdat deze lelijke krassen op de aluminium meubelen kunnen achterlaten. Nog een voordeel: bij aluminium tuinmeubelen is er vrijwel geen kans op roest.

Tuinmeubelen van metaal

Helaas ziet het er bij metalen tuinmeubelen anders uit. Hier is kans op roest. Schoonmaken is net zo eenvoudig als bij kunststof of aluminium meubelen. Vuile plekken veeg je eenvoudig weg met een beetje zeepsop en een doek. Het is belangrijk dat u dienovereenkomstig droog veegt, anders kan er roest ontstaan. Als u tijdens het schoonmaken roestplekken of beschadigingen aan het lakwerk ontdekt, dient u deze te schuren en opnieuw te schilderen. We raden aan om schuurpapier of een staalborstel te gebruiken om te schuren of roest te verwijderen. Over het algemeen kan echter worden gezegd dat tuinmeubelen van metaal een van de gemakkelijkst te onderhouden zijn. Zoals bij alle buitenmeubels is een beschermhoes aan te raden, evenals opslag in de winter. Alleen zo heb je lang plezier van je tuinmeubelen.

Beschermhoezen voor tuinmeubelen

Om uw tuinmeubelen ’s nachts, in de regen of bij slecht weer te beschermen tegen invloeden van buitenaf, adviseren wij waterafstotende en waterdichte, robuuste beschermhoezen. Deze moeten nog ademend zijn, zodat de tuinmeubelen eronder niet gaan schimmelen. Dergelijke beschermhoezen voor tuinmeubelen beschermen de meubels tegen zware weersinvloeden en houden de kleur ook langer fris. Vanaf de herfst is het ook aan te raden om de tuinmeubelen in de kelder, garage of tuinhuis op te bergen, als je de mogelijkheid hebt. Hierdoor blijven de meubels langer mooi en kun je er komend voorjaar weer van genieten.