Tuinmeubelen

Tuinmeubelen winterbestendig maken

Tuinmeubelen zijn gewoonweg onmisbaar! In de lente en zomer maken we het ons maar al te graag comfortabel en genieten we van rustige momenten in de groene oase. Zodra de herfst en winter nat en kouder worden, moet u zich echter bezighouden met het onderwerp overwinteren. Hieronder laten we u zien welke plekken hiervoor bijzonder geschikt zijn en waar u op moet letten bij tuinmeubelen van hout, kunststof, metaal en polyrattan. De juiste plek voor uw tuinmeubelen De eerste vraag die opkomt is de optimale winterberging voor uw meubels. Als stoelen, tafels en banken niet buiten overwinteren, is een droge, niet te warme en dichte plek het allerbelangrijkste. Hier zijn verschillende plekken zoals garage, kelder, tuinhuis, of wintertuin.

Een belangrijk aspect bij het overwinteren van tuinmeubelen van hout of natuurlijk rotan is de omgevingstemperatuur. In winterverblijven mag het niet te warm zijn, anders kan de temperatuurverandering scheuren in het materiaal veroorzaken en het uitdrogen. Buiten overwinteren is ook denkbaar, immers niet iedereen heeft een voldoende grote opbergruimte. Als u uw tuinmeubelen tijdens de wintermaanden buiten wilt laten staan, moet u deze zeker afdekken met een beschermhoes. Dergelijke hoezen zijn beschikbaar voor alle soorten meubels. Ze garanderen bescherming tegen UV-straling en vocht, maar laten tegelijkertijd lucht naar binnen circuleren om schimmel te voorkomen. Tuinmeubelen moeten ook worden beschermd in het gebied van de voeten en benen.

Belangrijke winterregels voor alle materialen

Wat betreft de voorbereiding van tuinmeubelen voor het winterseizoen, kunnen enkele punten worden samengevat, ongeacht het materiaal:

  • De meubels dienen altijd droog te worden opgeslagen en vooraf grondig te worden gereinigd
  • Voor het opbergen of afdekken dient ook de goede werking van alle meubelen uitgebreid te worden gecontroleerd. De laatste herfstdagen kun je dan gebruiken voor eventuele reparaties
  • Omstandigheden tolereren geen winterstalling in een koude en doorgaans vochtige omgeving. Het is daarom beter als ze in een doos in huis worden bewaard.
  • Bij een loungebank tuin, is het afdekken nog belangrijker. Ook deze meubelen kunnen niet open in de tuin blijven staan.

Materiaalspecifieke tips voor tuinmeubelen in de winter Hoe verschillend de materialen van tuinmeubelen ook zijn, het is belangrijk om hier rekening mee te houden als het gaat om onderhoud en opslag. Daarom vind je hier belangrijke tips over de meest voorkomende materiaalsoorten, hout, polyrattan, kunststof en metaal. Hout: inheemse en exotische soorten hebben verschillende behoeften

Rustieke bijzettafel van ruw gezaagd lariks

Zachte houtsoorten zoals sparren en dennen zijn extreem vorstgevoelig. Daarom mogen ze in het beste geval niet buiten overwinteren. Voor het koude seizoen loont het de moeite om het hout nogmaals grondig te reinigen en een houtverzorgingsproduct aan te brengen.

Ook hardhout zoals teak of eucalyptus en naaldhout met een hoog harsgehalte zoals lariks of douglas zijn bestand tegen winterweer. Overwinteren onder een veilige overkapping is dan ook goed mogelijk dankzij het harde en olierijke materiaal. Om hardhouten meubelen winterklaar te maken, maakt u ze schoon en behandelt u ze opnieuw met hoogwaardige olie. Daarnaast kan het zinvol zijn om de apparatuur onder één dak op te bergen (hier zijn carport of terrasoverkapping ideaal voor).

Beide houtsoorten zijn goed te reinigen met een sopje. Een geschikte borstel is voldoende om het vuil langs de nerf van het hout te verwijderen. Om tekenen van veroudering door weersinvloeden te verwijderen, schuurt u de bovenste laag hout voorzichtig met fijn schuurpapier en brengt u vervolgens glazuur of onderhoudsolie aan.

Polyrattan en kunststof: makkelijk in onderhoud maar toch bescherming nodig

De groep kunststof tuinmeubelen omvat zowel klassieke klap- of stapelstoelen als polyrattan modellen met een bijpassende tafel. Ze zijn relatief gemakkelijk te onderhouden, maar moeten voor de winter zorgvuldig worden ontdaan van hardnekkig stof en vuil. Gebruik voor de reiniging geen schuurmiddelen, omdat deze het oppervlak opruwen en vatbaarder maken voor nieuwe vervuilingen. Klassieke azijn of allesreinigers hebben hun waarde bewezen. Als het meubel licht is, kun je donkere plekken weer laten glanzen met zuiveringszout en een beetje water.

Kunststof meubelen moeten ondanks hun robuustheid bij voorkeur op een beschermde plaats worden bewaard. Als dat niet mogelijk is, moeten ze worden beschermd tegen vuil, sneeuw en UV-straling. Een geschikt dekzeil of afdekkap is ideaal om de meubels op het terras of op een andere plek in de tuin te overwinteren.

Metaal: het robuuste materiaal moet worden beschermd tegen zonlicht

Metalen terrasmeubels zijn er in veel verschillende vormen. Ze zijn gemaakt van aluminium, gecoat staal, gietijzer of roestvrij staal en zijn extreem robuust, zelfs in de winter. Om deze reden zijn slechts enkele beschermende maatregelen nodig.

Afdekken met een veilig zeildoek dat UV-straling blokkeert, is van cruciaal belang. Bij gecoate meubelen dient u ook te controleren of de coating scheurtjes vertoont, aangezien er kans op roest bestaat. Gaten in de coating afdekken met roestbescherming en een geschikte verf. Omdat metalen meubelen gedeeltelijk met kunststof zijn bekleed of kleinere kunststof onderdelen hebben, speelt bescherming tegen zonlicht en weersinvloeden een belangrijke rol. Laat daarom zelfs de meest robuuste meubelstukken niet helemaal aan de winter over. Als er geen mogelijkheid tot opslag is, dek deze dan goed af.