Vergrootglas

Vergrootglazen: hoe ze werken, gebruiken en structuur

Het ontcijferen van kleine lettertypen is een constante belasting voor de ogen. Gelukkig kunnen alle details worden vergroot met een vergrootglas. Maar hoe werkt het eigenlijk? Waar wordt het gebruikt? En hoe is het opgebouwd?

Hoe werkt een vergrootglas?

Om de functie van het vergrootglas te begrijpen, moet men het proces van zien begrijpen. Wanneer het licht een object verlicht, reflecteert het object dat licht in de vorm van stralen. Deze komen in het oog en worden verwerkt tot een beeld. Om de grootte van het waargenomen object toe te kennen, gebruikt het oog twee lichtstralen: enerzijds de lichtstraal die uit het bovenste punt van het object komt en anderzijds de lichtstraal die door het laagste punt wordt uitgestraald. . Deze lichtstralen vallen onder een bepaalde hoek in het oog. Stel je een kaars voor. De eerste lichtstraal komt van de bovenste punt van de vlam, de tweede van de onderkant van de was. De lichtstralen vormen samen een hoek, denkbaar als een driehoek. Dit bepaalt hoe groot je het object waarneemt.

Een vergrootglas vergroot de hoek door een lens. Een lens is een onderdeel met een kromming. Vergrootglazen werken met bolle (naar buiten gekromde) convergerende lenzen. Zo’n lens breekt de lichtstralen en verandert de hoek. De stralen staan ​​nu in een uitvergrote hoek ten opzichte van elkaar en creëren een zogenaamd virtueel beeld. Dit betekent dat de afbeelding van het object vergroot wordt door het vergrootglas.

Hoe wordt een vergrootglas gemaakt?

Een vergrootglas bestaat uit twee delen: een houder en een bolle convergerende lens. De houder omsluit de lens en maakt een veilige hantering mogelijk. De verzamellens is het werkinstrument van het vergrootglas. Het is gemaakt van glas en vergroot het bekeken object.

Wie gebruikt vergrootglazen?

Leesloepen en andere vergrootglazen helpen om details van een object te identificeren en worden in verschillende gebieden gebruikt. Schriften lezen In het dagelijks leven komen we kleine lettertjes tegen, bijvoorbeeld in de bijsluiter van een medicijn. Een leesloep of een loeplamp bieden uitkomst en vergemakkelijken het leesproces door de vergroting. Als u niet goed kunt zien wat er op uw computerscherm gebeurt, raden we u aan het vergrootglas te gebruiken. U kunt het vergrootglas activeren in de instellingen.

In de medische context zijn loeplampen een hulpmiddel. Dermatologen gebruiken een vergrootglas om moedervlekken te onderzoeken op onregelmatigheden.

Vergrootglazen zijn betrokken bij het oplossen van misdaden. De vergrote afbeelding maakt het gemakkelijker om sporen te inspecteren. Dit omvat het kijken naar insecten, die informatie geven over het tijdstip van overlijden van een persoon.

Nauwkeurig werken is vereist in veel beroepen. Daarom gebruiken horlogemakers, goudsmeden, juweliers en fijnmechanica vergrootglazen.